A változtatás jogát fenntartjuk!
A vallási programok (reggeli, délutáni és esti ima) nem részei a rendezvénynek,  a részvétel “opcionális”, de minden érdeklődőt sok szeretettel várunk.

Letölthető program (PDF)

Event Information:

• Konferencia

Szeretettel meghívunk a Gláser Jakab Emlékalapítvány által szervezett TELEKI KONFERENCIÁRA, melyre szeptember 22-24 között kerül sor a Kesztyűgyárban és a Teleki tér 22. szám alatti zsidó imaházban.

Alapítványunk a józsefvárosi Teleki téren működő utolsó zsidó imaház közösségének civil szervezete. A Teleki téri Imaház (avagy régi csortkovi imaház) nemcsak egy zsidó kegyhely, hanem az utolsó valódi lakás-imaház Budapesten, sőt az egész országban.

A háromnapos esemény elsősorban a Teleki Téri Imaház és közvetlen környezetének, a Teleki László tér és Józsefváros 20. századi múltjáról szól és a jövőjébe tekint.

A Teleki '44  –nevű projekt során lehetőségünk volt arra, hogy elérjük azt a korosztályt, amely az imaház életéről és a Teleki térről olyan történeteket tudott átadni, melyek nekünk és jövő generációinak is különleges élményt jelenthetnek. Az elmúlt közel két évben rekonstruáltuk az imaház és környékének történetét és fontosabb eseményeit. Az egyéni sorsokon és dokumentumokon keresztül pedig megragadhattuk a hely szellemét a Soá előtti és utáni időkből. Továbbra is folyamatosan gyűjtjük az adatokat, a dokumentumokat és a különböző történeteket. Rendezvényünkön a kutatásunk eredményeit mutatjuk be, különböző előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások és vezetett séták formájában.

A több, mint 20 önkéntes munkájának és közreműködésének köszönhetően idén ősszel megjelenik a Sirat minket az eső-című esszékötetünk, mely a kutatás eredményeit dolgozza fel és mutatja be; valamint A Stiebel -című fotóalbumunk, mely azokat a korabeli családi képeket és sajtófotókat tartalmazza, melyekre a munkánk során bukkantunk. Mindkét könyvet a konferencia során kívánjuk bemutatni a közönségnek.

A konferencián való részvétel részben önköltséges, mivel az pályázati támogatás nem fedezi a rendezvény teljes költségét.

Bármilyen kérdés és észrevétel esetén az alábbi munkatársakkal telefonon is felveheti a kapcsolatot.