Antik imakönyvek megmentése

Ez egy folyamatban lévő projekt.

Elrohadt régi imakönyv, amit az eredeti csortkovi bimában találtunk egy évszázados elfeledettség után 2010-ben.

A zsinagógában többszáz régi imakönyv van, a legrégebbi a XIX. századból való. Néhányuk rendkívül értékes. Szükséges, hogy át legyenek válogatva és vizsgálva, hogy a jobb állapotban lévőket restaurálhassuk és megmenthessük.

Anyagi támogatást gyűjtenünk, hogy amennyit csak lehetséges megőrizzünk és felújítsunk.

A könyvek eladása és elajándékozása teljesen kizárt, hasonlóan a zsinagógában használt összes többi tárgyhoz, függetlenül attól, hogy nagy értéket képviselnek-e avagy sem.

2011 szeptemberében Prof. Michael Miller-nek volt ideje, hogy megvizsgáljon két könyvespolcot és segítsen a könyvek szétválogatásában. Több száz máchzort és több tucat szidurt találtunk, némelyik askenázi, mások szefárd imarendet követnek. Sok más érdekes könyvet is találtunk, néhányuk még a 19.században jelent meg.

Keressük az együttműködési lehetőségeket, hogy mindezeket a kincseket meg tudjuk menteni a zsinagóga más leleteivel egyetemben. Kapcsolatban állunk a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárral, reméljük, hogy a jövőben közösen tudunk támogatást találni a projekthez.