Kedves Barátunk!

Gláser Jakab Emlékalapítvány  2014. szeptember 22—24. között tartotta meg Fiatalok és fiatalabbak találkozója — Konferencia az elfeledett Teleki téri zsidóságról című rendezvényét a Kesztyűgyár Közösségi Házban (1084 Budapest, Mátyás tér 15.) és a Teleki Téri Imaházban (1086 Budapest, Teleki László tér 22.).

Alapítványunk a józsefvárosi Teleki téren működő zsidó imaház közösségének civil szervezete. A Teleki Téri Imaház (avagy régi csortkovi imaház) nemcsak egy zsidó kegyhely, hanem az utolsó valódi lakásimaház Budapesten, sőt az egész országban.

A háromnapos esemény elsősorban az imaház és közvetlen környezete, a Teleki László tér és Józsefváros 20. századi múltjáról szólt és a jövőjébe tekintett. A Teleki’44 projekt során lehetőségünk volt arra, hogy elérjük azt a korosztályt, mely nekünk és a jövő generációinak is különleges élményt jelentő történeteket tud átadni. Az elmúlt közel két évben rekonstruáltuk az imaház és környékének történetét, fontosabb eseményeit. Célunk, hogy az egyéni sorsokon és dokumentumokon keresztül megragadjuk a hely szellemét a Soá előtti és utáni időkből. Továbbra is folyamatosan gyűjtjük az adatokat, a dokumentumokat és a történeteket. Rendezvényünkön a kutatásunk eredményei mellett az imaház jelenlegi életét mutatjuk be, különböző előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások és vezetett séták formájában.

Több mint 20 önkéntes munkájának és közreműködésének köszönhetően hamarosan megjelenik “Sirat minket az eső”: a vészkorszak eseményei a Teleki téren című esszékötetünk; valamint a munkánk során gyűjtött archív és mai képeket is tartalmazó, A stiebel: az utolsó imaház a Teleki téren címet viselő fotóalbumunk. A konferencián megtekinthető volt egy fotókiállítás, melyre a készülő album képeiből válogattunk.

Regisztráció itt.