Konferencia az elfeledett Teleki téri zsidóságról

Ez egy folyamatban lévő projekt.

GJEA_KONF_BANNER_240x400A Teleki’44 kutatás egyik mérföldkövéhez érkeztünk: 2014. szeptember 22—24. között tartjuk a Fiatalok és fiatalabbak találkozója — Konferencia az elfeledett Teleki téri zsidóságról nevű rendezvényünket.

Az esemény elsősorban az imaház és közvetlen környezete, a Teleki László tér és Józsefváros 20. századi múltjáról szól és a jövőjébe tekint. A kutatás eredményei mellett az imaház jelenlegi életét mutatjuk be, különböző előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások és vezetett séták formájában: Józsefváros zsidó múltja; “galíciai jöttmentek” története; a régi piac köré kiépülő kóserájok, üzletek és kávézók bemutatása; Kis Varsó legendája a nyilasnak beöltözött zsidókkal és egyéb embermentőkkel; pótimaházak és a hitélet vonatkozásai… Mindez a teljesség igénye nélkül.

Két és fél nap, nyolc előadás, nyolc műhelybeszélgetés (rettenetes szó, olyan, mint a cool hiperposztmodern workshop…), séta, kaja és koncert. Ha minden jól megy, pogácsa is lesz! Ha csak egy-egy program érdekel valakit, már azért is érdemes benézni.

Az előadók között a Teleki’44 kutatóin és az imaház tagjain kívül olyan nevekkel találkozhatnak az érdeklődők, mint Kovács Éva (MTA), Toronyi Zsuzsanna (MILEV), Judit Niran Frigyesi (BIU, Jeruzsálem), Hegedűs Pál (CEU), Michael L. Miller (CEU) és sokan mások.

Regisztrálni és a programot olvasgatni itt lehet:

http://gjea.eu/konferencia

Várunk mindenkit szeretettel!