A Kék szoba felújítása

A Kék szoba eredetileg a stiebel női része volt. A Telekin – akárcsak más ortodox haszid imaházakban – a férfi és női rész teljesen el volt válaszatva egymástól. Az imaház közössége az államszocializmus évtizedei alatt egyre kisebbre zsugorodott, a nők a férfi helyiség ülőhelyeinek egy részét használták. Ma sincs ez másképp: a nők ugyanabban a helyiségben imádkoznak, ám a férfi és női részt függöny határolja.

A Kék szoba mintegy 25 éven keresztül használaton kívül volt, több helyen beázott, a repedezett, máló falak szakszerű munkát igényeltek. 2008-ban pályáztunk a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél (Mazsihisz), melynek eredményeképp kb. 1.000.000 Ft (kb. 4500 USD) támogatást kaptunk a helyreállításhoz. A közösség saját adományaiból hozzátettünk még kb. 1.000.000 Ft-ot, és 2009 végén megkezdődhettett a munka.

A helyreállítás fő célja az volt, hogy olyan helyiséget alakítsunk ki, melyet közösségi tevékenységekre tudunk használni. Ebbe beletartozott egy kóser konyha létrehozása (mosogató, melegvíz-ellátás, sóletmelegítő, sütő, főzőlap, mikrohullámú sütő stb.), egy tiszta és gondozott játszósarok kialakítása a gyerekek részére, illetve egy, a 21. század követelményeinek megfelelő mosdóhelyiség létesítése.

Az első feladat volt a padló és a falak megfelelő szigetelése, majd a falak vakolása és mázolása. A felújítási munkák során igyekeztünk megőrizni a szoba eredeti miliőjét. Ahogyan az a csatolt képeken is látszik, a kék falakat speciális, egyedileg gyártott Dávid-csillagos festőhengerrel díszítették. A még látható mintázat alapján elkészíttettük az eredetivel azonos hengert. A padló ideiglenes lefedése után következtek a konyhai munkálatok: padló és fal burkolása csempével, a mosogató, a sóletmelegítő, a gázfőzőlap és az elektromos sütő beszerelése, a hűtőszekrény és a fagyasztó üzembe helyezése. A mosogatógép működtetéséhez és a (melegvizes) kézmosáshoz sábeszre (jiddis szó, jelentése: szombat) is alkalmas elektromos bojlert szereltettünk fel.

2010-ben a közösség adományai lehetővé tették a 25 méter magas kémény szigetelését. Ezt követte az új központi fűtési rendszer kiépítése. 2011-ben megjavíttattuk a gázvezetékeket és új kazánt állítottunk üzembe. Mindeközben kaptunk egy elektromos sütőt adományként, használatához ki kellett cseréltetnünk a Kék szoba elektromos rendszerét is. Minden, a zsinagógában található elektronikai berendezéshez időzített kapcsolókat installáltunk, hogy sábeszkor a megfelelő időben ki és be kapcsoljanak.

A hiányzó vagy tönkrement ablakkereteket újakra cseréltük, a helyiség ajtaját megjavíttattuk. A munkákat egy bútorrestaurátor szakember pro bono végezte, a zsinagóga eredeti bútorait is ő állította helyre 2011 júniusában. (Többet erről a Bútorok restaurálása projekt alatt.)

A padló végleges burkolását néhány kisebb javítás követte: az ajtók és ablakok mázolása, mosdó megfelelő berendezése, a tároló kamra polcainak felszerelése stb.

Az évek alatt a Kék szoba alkalmassá vált arra, hogy több ünnepet és közösségi rendezvényt meg tudjunk tartani abban a térben. A felújítási munkálatoknak azonban még nincs vége.

Képek és további részletek a feltárásról és a restaurációról: