Anna Lindh Foundation

anna_lindh2014. szeptember 18—20. között került megrendezésre az Anna Lindh Foundation magyarországi hálózatának Art as a medium — Három nap a sokszínűség jegyében programja.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban két kiállítást és egy workshopot rendeztünk:

popjew-kiallitas-kepPopJew 5774 — Kortárs vizuális reflexiók a nyóckerből
Ki lehet-e fejezni a zsidó kultúrát olyan tárgyakkal és formákkal, amelyek nem tartoznak annak eszköztárába? Miként találkozik a XXI. században a judiasztika és a jelen vizuális kultúrája külső Józsevárosban? Mindezekre a választ képek formájában adja meg Székely Róbert budapesti grafikus.
”A Teleki Téri Imaház, vagyis az utolsó nyolcadik kerületi lakásimaház arculatának tervezése közben egyre inkább elmélyültem a zsidó szimbolikában. A kiállítás anyaga ennek a folyamatnak a vizuális “mellékterméke”, a hagyományos zsidó képi világ integrálása az én saját popkulturális gyökereimbe.”
Kiállító művész: © Székely Róbert, Budapest VIII. kerület

 
glaser-jakab-alapitvany-fotokiallitasAz utolsó Teleki téri stiebel — Fotókiállítás
A józsefvárosi Teleki Téri Imaház Budapest egyetlen, máig működő ortodox lakásimaháza. A Teleki tér körül 1900-tól a ’60-as évekig több mint ötven ilyen stiebel – imaház jiddisül – működött. Ma már ez az utolsó a környéken, sőt talán az egész országban.
Az imaháznak néhány lelkes tagja segítségével sikerült máig fennmaradnia eredeti állapotában. Családok tucatjainak jelentette a közösségi létet a háború előtti és utáni időkben is. A „Teleki”, ahogy az idejárók nevezik, nemcsak a magyar zsidó hitélet különleges színfoltja, hanem a főváros épített és kulturális örökségének is szerves része, külföldről is egyre több érdeklődőt vonz. A kiállítás látogatói a fotók mentén nemcsak megismerkedhetnek a Teleki tér 22. szám alatt található stiebel történetével, és bepillantást nyerhetnek egy rendkívül sokszínű budapesti zsidó közösség krónikájába, hanem megtudhatják azt is, hogy az itteni közösség honnan hová tart, és mi közük van ehhez a folyamathoz.
A kiállítás kurátorai: Fris E. Kata, Mayer Gábor, Mayer András, Székely Róbert
Fotók: © Családi archívumok, © Mayer András, © Barbara Spitzer, © Yale Strom

teleki44„A félelem a falakra volt írva” — Workshop az előítéletekről
Tereket, épületeket, házakat anélkül használunk, hogy bármit is tudnánk az előttünk ott lakók életéről, sorsáról. Pedig a történelmi emlékezet nem működhet a mikro történetek fennmaradása nélkül. Sokan nem tudják, hogy a fővárosban Terézváros és Erzsébetváros után Józsefvárosban élt a legtöbb zsidó lakos. Ezeknek a kisiparosoknak és kiskereskedőknek a mindennapjait 1897-1952 között főként a Teleki téren működött zsibáruspiac határozta meg. A Gláser Jakab Emlékalapítvány 2013 óta az MTA 20. Század Hangja Archívummal együttműködve kutatja a tér történetét. Az utolsó pillanatban érték el azt a korosztályt, akik őriznek még valamit ebből a mára már eltűnt életformából. A több mint félszáz személyes életútinterjú elválaszthatatlan része az 1933-1945 közötti korszak, a zsidók vagyonának elrablása és jogfosztásuk, a vészkorszak eseményei. A workshop résztvevői a Teleki’44 kutatás videó interjúinak, a szemtanúk beszámolóinak megtekintése után közösen gondolkodnak a mindennapokban tapasztalható előítéletekről és intoleranciáról, a joguktól megfosztott emberek kiszolgáltatottságáról.
A műhelybeszélgetést vezette: Margitta Nóra

Fotó: Anna Lindh Foundation