Talmud nem csak nőknek

talmud_nem_csak_noknekA Talmud nem csak nőknek előadássorozat célja, hogy a Talmudot mindenki számára elérhetővé tegye annak új megközelítéseivel együtt, mindezt egy biztonságos és vallásilag sokszínű, de nem feltétlenül ahhoz kapcsolódó környezetben. Hiszünk abban, hogy a program elősegíti a különböző budapesti mikroközösségek közötti párbeszédet, a kölcsönös megértést és elfogadást, továbbá hozzájárul a közösségek jövőbeni együttműködéséhez. Az esemény a Teleki Téri Imaházzal és a Gláser Jakab Emlékalapítvánnyal közös szervezésben, valamint a Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden és a MiNYanim támogatásával jön létre.

Kérdés esetén: Lakos Borcsa, talmudnemcsaknoknek@gmail.com

Az előadássorozat eseményei (folyamatosan frissül!):

Romok_es_romaiak2_2

CSÁBÍTÁS ÉS ZAKLATÁS No.3
Romok és rómaiak — Szembenézés a pusztulással
időpont: 2015. május 11. 18:45* — 20:30
helyszín: Drunken Tailor (1081 Népszínház utca 26.)
https://facebook.com/events/901640423229277/901730626553590/
*Érdemes időben érkezni, hogy ne csak szellemi táplálékhoz juss. A harapnivalót a Drunken Tailor biztosítja.
Az ómer-számlálás 37. napján az időszak hagyományához kapcsolódva a gyászos emlékezetű római uralomról szól mindkét történetünk. Az egyikben egy hajóútról lesz szó és 400 fiatalról, akik inkább a halált választják, mint a rómaiak szexrabszolgaságát. Mi elfogadható indok a hagyományban a halál választására? A kérdés összekapcsolódik az 1096-os év mártírjainak történetével, akikre szintén az ómer-számlálás időszakában emlékezünk. A másikban Jeruzsálem romjai között találunk egy rabbit imádkozni. Ő is keres ott valamit, de amit talál több is és kevesebb is, mint amit eredetileg keresett. A romok közötti keresés módja és motivációja minden családfakutatónak és szellemi hagyatékok között keresgélőnek ismerős lehet.
Akikkel tanulunk: Bányai Viktória és Hegedűs Pál

CSÁBÍTÁS ÉS ZAKLATÁS No.2
Emberi kapcsolatok

időpont: 2015. január 13. 18:45* — 20:45
helyszín: Fogas Ház (1073 Akácfa utca 51.)
https://www.facebook.com/events/830641870332242/
*Érdemes időben érkezni, hogy ne csak szellemi táplálékhoz juss. A harapnivalót a Liebling biztosítja.
Elemezzük a Babba Mecia traktátus híres történetét, amely rabbi Johánán és rabbitársa Rés Lákis kapcsolatát dolgozza fel. „Két férfi. Két múlt. / Egy barátság. Egy jövő. / Egy vita. / Két út. Két fájdalom. / Két könnycsepp.” — írta a rabbi. Ezt követően egy kurváról, a ciceszről, megtérésről és betérésről fogunk olvasni, a Menahot 44a alapján.
Akikkel tanulunk: Komoróczy Szonja hebraista és Radnóti Zoltán rabbi

CSÁBÍTÁS ÉS ZAKLATÁS No.1
Miniszoknyás csajok a Talmudban
időpont: 2014. december 17. 19:00 — 20:30
helyszín: Fogas Ház (1073 Akácfa utca 51.)
https://www.facebook.com/events/868985626469226/
Hanuka második napján segítségül hívjuk az ősi zsidó szöveg lapjait és miután megszavaztuk, hogy melyik oldalról kell gyertyát gyújtani, ezt meg is tesszük. A klasszikus hanukai program ezzel véget ér, ugyanis nem fánkot mártogatunk a lekvárba… Szellemi táplálékunk pedig a Talmud lesz. Megnézzük többek között azt is, hogy a rendőrség nemrégiben megjelent és nagy visszhangot kiváltó “Tehetsz róla, tehetsz ellene” videósorozatára vajon milyen választ adna rabbi Akiva és a többi talmudi bölcs…
http://indavideo.hu/video/Selfie_Spot_1
http://indavideo.hu/video/Selfie_Spot_2
http://indavideo.hu/video/Selfie_Spot_3
Akikkel tanulunk: Sturovics Andi hebraista, pilpul.net szerkesztő és Darvas István rabbi (OR-ZSE)