Teleki’44 kutatás

Ez egy folyamatban levő projekt.

A VIII. kerületi zsidóság múltja, ez az egyedülálló kulturális hátterű és történelmű tér eddig kívül esett a társadalomtudósok – történészek, szociológusok stb. – érdeklődési körén. 2012 őszén indítottuk el a Teleki’44 nevet viselő projektünket, melynek fő célja az imaház és közvetlen környezetének, a Teleki László tér történetének kutatása és dokumentálása, valamint az eredmények publikálása a tudományos és közérdeklődés számára egyaránt hasznos formában.

A projekt lehetőséget ad arra, hogy elérjük azt a korosztályt, aki az imaház életéről és a térről olyan történeteket tud átadni, melyek nekünk és a további generációknak is különleges élményt jelenthetnek. Ez idáig közel 60 életútinterjút sikerült felvennünk egykor itt élt vagy ma is itt élő emberekkel. Az oral history módszerével gyűjtött információk mellett levéltárak és könyvtárak emlékanyagát tanulmányozzuk, így létrehozva egy egybefüggő és rendhagyó archívumot.

Terveink szerint a gyűjtött anyagokból egy tematikus esszékönyvet, egy családi és archív sajtófotókat is tartalmazó fotóalbumot, valamint egy dokumentumfilmet készítünk el.

Az adatokat, történeteket és dokumentumokat folyamatosan gyűjtjük. Minden segítséget szívesen fogadunk, ha bárkinek bármilyen személyes emléke, fényképe vagy tárgya van a témával kapcsolatban, avagy szívesen részt venne a kutatásban, kérjük jelentkezzen ezen a címen:

teleki44kutatas@gmail.com

A Teleki’44 kutatás honlapja: http://teleki44.com

2012 decemberében az Aktív európai emlékezet program támogatásával indultunk el, több mint 20 önkéntes részvételével.

Partnereink (ABC sorrendben):

Art Sector alapítvány
Bét Orim Reform Zsidó Közösség
Beyond Budapest Sightseeing – Horizone kft.
Centropa Magyarország Non-profit kft.
Izraeli Kulturális Intézet
MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont – Szociológiai Intézet
Múlt és Jövő Lap és Könyvkiadó
Páva utcai zsinagóga
Sochnut Jewish Agency – MiNYanim